- 70 g (trochę ponad ½ szklanki) mąki orkiszowej 700
- 50 g (1/4 szklanki) kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 2 marchewki (100 g)
- 1 mała cebulka (50 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub inny tłuszcz)
- 80 g (1 szklanka) startego żółtego sera (np. cheddar)
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 5-6 suszonych pomidorów
- duża szczypta soli, płatków chili, cukru, kminu rzymskiego mielonego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- trochę soku z cytryny
- Kaszę zalać wrzątkiem i potrzymać 10-20 min.
- Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulkę obrać i drobno pokroić.
- Cebulkę podsmażyć kilka minut na średnim ogniu na oliwie. Dodać przyprawy i marchewkę i trzymać kolejnych kilka minut, aż marchewka trochę zmięknie. Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Suszone pomidory pokroić na drobne kawałki.
- Kaszę odcedzić, przepłukać zimną wodą. Zmiksować z jajkami na gładko. Dodać jogurt oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszać.
- W misce przesiać mąkę i sodę oczyszczoną. Dodać ser i wymieszać. Dodać marchewkę z cebulą, jajka z kaszą oraz pomidory i wymieszać do połączenia składników.
- Foremki posmarować masłem lub użyć papilotek i napełnić masą.
- Piec w 180C ok 17-20 min., aż muffiny będą ładnie przypieczone.
Smacznego!
Natalia
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL